De werkloosheid onder afgestudeerden met een hbo-diploma is gedaald van 7,3% naar 6,5%. Dit is de eerste substantiële daling van de werkloosheid onder hbo-gediplomeerden sinds het uitbreken van de economische crisis. Na jarenlange stijging van 2,6% in 2007 naar 7,3% in 2013, daalt de werkloosheid nu dus bijna 1 %. Dit blijkt uit de nieuwe HBO-Monitor, het jaarlijkse onderzoek naar de arbeidsmarktpositie van afgestudeerde hbo-studenten. De nieuwe cijfers worden vandaag gepresenteerd tijdens het jaarcongres van de Vereniging dat in het teken staat van hbo@work, De arbeidsmarkt van de toekomst.
Ruim 21.500 hbo-studenten werden eind 2014, anderhalf jaar na hun afstuderen (in het studiejaar 2012-2013), door het ROA, het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt van de Maastricht University, ondervraagd over hun arbeidssituatie. Uit het onderzoek blijkt dat de daling van de werkloosheid geldt voor alle afgestudeerden, ongeacht of zij hun opleiding in voltijd, deeltijd of duale vorm hebben gevolgd. De laagste werkloosheid onder voltijd afgestudeerden zijn hbo’ers met een diploma in de richting gezondheidzorg (4,1%) of techniek (6,2%). Voltijd-afgestudeerden uit de sociaal-agogische hoek zijn met 9,1% werkloosheid anderhalf jaar na diplomering het vaakst op zoek naar een baan, In tegenstelling tot hbo’ers is de werkloosheid onder mbo-niveau 4 afgestudeerden in 2014 wel verder opgelopen van 8,9 naar 9,2%.
4 op de 5 afgestudeerden binnen 3 maanden een baan
Uit de HBO-Monitor blijkt verder dat 4 op de 5 afgestudeerde hbo’ers (80%) binnen 3 maanden na afstuderen een baan heeft gevonden. Dit is het zelfde percentage als een jaar eerder. Ruim 65% kende helemaal geen moment van werkloosheid. Afgestudeerden met een hbo-techniekdiploma op zak vonden het vaakst een baan binnen 3 maanden: bijna 83%. Voor hbo-afgestudeerden in de sociaal-agogische sector liggen de banen het minst makkelijk voor het oprapen: binnen 3 maanden had bijna 73% van hen een baan.
Aansluiting opleiding en werk
Het ROA-onderzoek laat verder zien dat 3 op de 4 voltijd hbo-afgestudeerden (74%) werkzaam is binnen het vakgebied waarvoor men is opgeleid. In 2013 bedroeg dit percentage 73%. Afgestudeerden in de sector gezondheidzorg (89%) en pedagogisch (leraren, 88%) werken het vaakst in de eigen of aanverwante richting. Eveneens 74% van de ondervraagden (hbo-voltijd) geeft aan op hbo-niveau te werken. Dit is een stijging van 2% ten opzichte van 2013, toen 72%.
Gevraagd naar de mate van tevredenheid over de aansluiting van de opleiding op de baan, zegt eveneens bijna 3 op de 4 afgestudeerden (72%) dat deze voldoende of goed is. Dit is hetzelfde percentage als in 2013. Afgestudeerden uit de sector gezondheidszorg waren met 82% het meest tevreden over de aansluiting. Het laagst scoorde de sociaal-agogische sector met 64%.