Actualiteit

Hbo-studenten behalen sneller diploma en vallen minder uit

Van alle hbo-studenten die in 2015 met hun studie zijn gestart, heeft na 5 jaar 51,9% hun diploma behaald. Dat is 1,6% meer dan het jaar ervoor. De uitval van eerstejaarsstudenten daalde van circa 15% in 2019 naar 11,3% in 2020. Ook het aantal studenten dat van opleiding wisselt daalde: van 18,6% in 2019 naar 15,7% in 2020. Deze ontwikkelingen zijn grotendeels te verklaren door het opschorten van het bindend studieadvies (bsa) en het voorwaardelijke doorstromen van hbo-propedeuse-studenten naar het wo. Ook namen minder studenten een tussenjaar. De cijfers geven nog geen beeld van eventuele studievertraging die studenten door de coronamaatregelen hebben opgelopen tijdens hun opleiding. 

Meer diploma’s
Van de hbo-studenten die in 2015 aan een voltijd bacheloropleiding zijn begonnen, heeft 51,9% een diploma behaald na 5 jaar. Studenten met een vwo-vooropleiding hebben het vaakst na 5 jaar hun diploma behaald (67,5% voor cohort 2015). Bij mbo’ers ligt dit percentage op 47,5% (voor cohort 2015). Van de havisten heeft 50,9% (van cohort 2015) na 5 jaar een diploma behaald. 

Minder uitval
Van de studenten die in oktober 2019 voor het eerst stonden ingeschreven in het hbo stond na 1 jaar 11,3% niet meer ingeschreven. Een groot verschil t.o.v. voorgaande cohorten toen de uitval ongeveer 15% betrof. Dit corona-effect komt onder andere door het opschorten van het bsa en voorwaardelijke doorstroom van hbo-p studenten naar het wo. Wellicht ervaren studenten ook dat er een verslechterde kans is op de arbeidsmarkt en nemen zij liever geen tussenjaar in corona-tijd. De afname in uitval t.o.v. vorig jaar is het grootst bij mbo’ers. De uitval na 1 jaar (uit cohort 2019) is met 6,2%-punten afgenomen tot 14,7%.

Studiewissel grootst bij opleidingen economie
Naast de verlaagde uitval is het aantal studiewisselaars na 1 jaar die instroomde in 2019 ook gedaald tot 15,7% (-2,9% t.o.v. cohort 2018). Wisselgedrag verschilt erg per opleiding. Zo zijn studenten in de sector economie het vaakst na 1 jaar van studie gewisseld (18,8% uit cohort 2019). Het grootste deel van deze studenten blijft binnen de sector (9,5% van alle economie instromers kiest na 1 jaar voor een andere opleiding binnen deze sector).

Gerelateerd

Hogescholen voeren campagne tegen bezuinigingen en ‘Voor de toekomst van Nederland’

Article

Alle 36 hogescholen lanceren vandaag de landelijke campagne ‘Ik maak bezwaar tegen de bezuinigingen op het hbo - Voor de toekomst van Nederland’. Maurice Limmen, voorzitter van de Vereniging Hogescholen: "Hogescholen zijn bij uitstek de plek om mensen snel en effectief voor te bereiden op de arbeidsmarkt, ook voor beroepen waarin tekorten zijn, zoals in het onderwijs, de techniek en de gezondheidszorg. Hogescholen zorgen voor kennis en innovatie in de regio. De plannen van het kabinet doorkruisen dat. Daarom komen wij stevig in actie tegen de kabinetsplannen."

Lees meer

Kennismaking bestuur Vereniging Hogescholen met minister Bruins

Article

Op 16 juli maakte het bestuur van de Vereniging Hogescholen kennis met minister Bruins van OCW. Naast de officiële kennismaking stond ook het beleid voor de komende jaren op de agenda. Daarover overhandigde voorzitter Maurice Limmen een brief aan minister Bruins. Maurice Limmen over het gesprek: “Het was een prettige kennismaking, het is merkbaar dat minister Bruins het hbo goed kent. Wij staan open voor een constructieve samenwerking”.

Lees meer

Vereniging Hogescholen pleit bij informateur voor goed en toegankelijk hoger beroepsonderwijs

Article

De Vereniging Hogescholen heeft een brief geschreven aan informateur Ronald Plasterk om aandacht te vragen voor het hoger beroepsonderwijs in Nederland. De VH benadrukt dat goed en toegankelijk onderwijs essentieel is voor een gezonde maatschappij en economie.

Lees meer