Het aantal vluchtelingen in Nederland komt neemt toe. Hogescholen nemen hun maatschappelijke verantwoordelijkheid door het voor vluchtelingen die willen en kunnen studeren mogelijk te maken dat ze kunnen studeren. Dit doen hogescholen door het aanbieden van onder meer begeleiding, taalcursussen gericht op inburgering en maatwerktrajecten. Enkele mooie voorbeelden van de betrokkenheid van hogescholen:
- De Hanzehogeschool Groningen waar medewerkers en studenten onderwijs (in de vorm van een minor) hebben ontwikkeld voor vluchtelingen (meer informatie).
- De Hogeschool Utrecht die samen met het bedrijfsleven een prebachelor programma is gestart voor 30 ICT-studenten (meer informatie)
- De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen waar studenten taallessen verzorgen voor Syrische vluchtelingen (meer informatie)
- De Hogeschool van Amsterdam biedt al jaren een taal- en schakeltraject ter voorbereiding op een studie (meer informatie)
Taskforce Vluchtelingen Hoger Onderwijs
Op nationaal niveau wordt er binnen het hoger onderwijsveld in een taskforce gewerkt aan het oplossen van knelpunten bij het opnemen van vluchtelingen die willen studeren in het hoger onderwijs. De taskforce Vluchtelingen Hoger Onderwijs bestaat uit het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, UAF, EP-NUFFIC, Echo, hogescholen/Vereniging Hogescholen en universiteiten/VSNU. De belangrijkste afspraken zijn dat taal- en taalschakeltrajecten voor vluchtelingen beter worden gefaciliteerd en dat knelpunten in de instroom van vluchtelingen in het hoger onderwijs worden opgelost. Ook moeten knelpunten die vluchtelingen ondervinden bij de aansluiting naar hoger onderwijs en arbeidsmarkt worden geïnventariseerd en opgeruimd.
De vijf actielijnen van de Taskforce zijn:
- Wat is de onderwijsvraag van vluchtelingen?
- Opschalen van taal en schakelonderwijs
- Begeleiding voor, tijdens en na de studie
- Waardering van diploma’s en erkenning van competentie
- Aanjagen en stroomlijnen lokale initiatieven
Meer informatie