Actualiteit

Hogescholen presenteren strategische onderzoeksagenda 2016-2020

Op donderdag 25 augustus 2016 heeft directeur-generaal Hans Schutte (OCW) namens minister Jet Bussemaker de strategische onderzoeksagenda hbo 2016- 2020 in ontvangst genomen uit handen van Thom de Graaf (voorzitter Vereniging Hogescholen).Tijdens een bijeenkomst in de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag presenteerden de hogescholen gezamenlijk hun ambities op het gebied van praktijkgericht onderzoek voor de komende jaren. Onderzoek met Impact laat zien hoe relevant onderzoek van hogescholen is voor de maatschappelijke uitdagingen waar we voor staan. Schutte: “De waarde van praktijkgericht onderzoek is sterk gestegen door toenemende groei en professionalisering. Hogescholen spelen een belangrijke rol in zowel publiek-private als publiek-publieke onderzoekssamenwerking”. 

In zijn strategische agenda #hbo2025 wendbaar en weerbaar heeft het hoger beroepsonderwijs (hbo) aangegeven welke uitdagingen, opdrachten en ambities de komende tien jaar voor de sector centraal staan. Een belangrijke ambitie is de uitbouw van het praktijkgericht onderzoek, zodat hogescholen hun maatschappelijke opdracht kunnen (blijven) waarmaken: kwalitatief hoogwaardig beroepsonderwijs bieden, het ontwikkelen van kennis en het bijdragen aan innovatie van de beroepspraktijk c.q. aan oplossingen voor maatschappelijk urgente onderwerpen. De strategische onderzoeksagenda hbo vormt een belangrijke stap in het realiseren van die ambitie. “De agenda schetst  hoe we de impact van het onderzoek van de hogescholen een flinke impuls kunnen geven zodat het hbo optimaal kan bijdragen aan onze welvaart en ons welzijn” aldus Thom de Graaf.

Nationale Wetenschapsagenda
De Nationale Wetenschapsagenda (NWA) is een belangrijke inspiratiebron voor Onderzoek met impact. Hogescholen hebben een belangrijke rol te spelen in de onderzoeksroutes die de vragen van de NWA onderling verbinden. De meerwaarde van de hogescholen is immers de intensieve vraaggerichte samenwerking met de beroepspraktijk. In de eerste helft van 2016 hebben de hogescholen in samenspraak met de bedrijven, instellingen en organisaties uit het netwerk dan ook een stevige bijdrage geleverd aan de uitwerking van de routes. De agenda toont hoe rijk het onderzoekslandschap in het hbo inmiddels is en hoe dat landschap zich o.a. verhoudt tot de NWA.

Ambities en investeringen
Om de grote potentiële impact van het praktijkgericht onderzoek op de samenleving verder te kunnen realiseren is het noodzakelijk dat vanaf nu een sterk stijgende lijn wel wordt ingezet. De praktijk vraagt er om en de hogescholen zijn er klaar voor. Het is tijd om door te pakken. Hogescholen gaan extra investeren in onderzoek, de ambitie is om de komende jaren de inzet substantieel te verhogen. Om deze extra inzet te ondersteunen vragen hogescholen aan de rijksoverheid om een forse structurele impuls, naast de reeds geplande investeringen vanuit het studievoorschot. Ook duurzame samenwerking met het bedrijfsleven, publieke instellingen en kennispartners (T02, KNAW en NWO-instituten) zijn onontbeerlijk voor een grotere impact. Ook zijn substantieel extra middelen voor het Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA nodig. De binnenkort te verschijnen NWA investeringsagenda van de kenniscoalitie biedt een uitstekend kader voor investering in onderzoek in het hbo.

Gerelateerd

Commissie positionering hbo geïnstalleerd 

Article

Nederland staat voor grote maatschappelijke uitdagingen. De komende decennia zijn honderdduizenden nieuwe hoogopgeleide professionals nodig. Dat vereist een sterker gepositioneerd hoger beroepsonderwijs. Want juist hogescholen zijn vanuit hun regionale spilfunctie essentieel voor de economische structuurversterking en de leefbaarheid van Nederland. Een nieuwe commissie gaat zich buigen over de vraag hoe die positie van het hbo kan worden versterkt. Maurice Limmen, voorzitter van de Vereniging Hogescholen: “De huidige samenleving heeft een stevig hoger beroepsonderwijs nodig. De verminderde instroom van vwo’ers is daarmee een van de aanleidingen om de positionering van het hbo breder onder de loep te nemen”.

Lees meer

Doe mee aan het onderzoek: Drijfveren van onderzoekers en docenten

Article

Het Rathenau Instituut Rathenau houdt een enquête over drijfveren van onderzoekers en docenten. Hiermee willen het instituut inzicht krijgen in uw ervaringen als docent en/of onderzoeker aan een universiteit, umc, #hogeschool of kennisinstituut. 

Lees meer

Van het gas af met praktijkgericht onderzoek

Article

In de serie De Koplopers, geproduceerd door De Balie uit Amsterdam, staan de grootste maatschappelijke vraagstukken centraal die we in Nederland de komende jaren samen het hoofd moeten bieden. De aflevering van vanavond, getiteld 'Van het gas af', gaat over de kansen die grondwarmte biedt voor het maken van vers voedsel in de kans en het verwarmen van woningen. Te gast zijn onder meer Mieke Oostra (lector Nieuwe Energie in de Stad Hogeschool Utrecht) en Paul Das (projectleider bij Bos Groep B.V. en afgestudeerd bouwkundige Hogeschool Utrecht).

Lees meer