Actualiteit

Vereniging Hogescholen reageert op de Staat van het Onderwijs 2023

De Vereniging Hogescholen heeft met belangstelling kennisgenomen van het vandaag gepresenteerde rapport 'De Staat van het Onderwijs 2023' van de Onderwijsinspectie. “In het rapport zien we als hbo opnieuw de bevestiging van de hoge kwaliteit van ons onderwijs. Tegelijkertijd herkennen we aandachtspunten die ook terugkomen in onze eigen ambities voor de toekomst”, zegt voorzitter Maurice Limmen van de Vereniging Hogescholen.

We denken dan in het bijzonder aan de kansengelijkheid voor studenten, die volgens het rapport onder druk staat. Het hbo is voor eerste generatiestudenten in onze samenleving bij uitstek de toegangspoort tot het hoger onderwijs. Maurice Limmen: “Vanuit het oogpunt van kansengelijkheid zijn investeringen in het hbo, bijvoorbeeld als het gaat om meer mogelijkheden voor onze studenten om door te stromen naar professioneel masteronderwijs, daarom heel belangrijk. En niet onbelangrijk: de arbeidsmarkt vraagt erom.”

De Inspectie van het Onderwijs benoemt ook dat relatief minder mbo’ers doorstromen naar het hbo. Dit vraagt om een nadere analyse wat de Vereniging Hogescholen betreft. Limmen: “Wellicht speelt de gespannen arbeidsmarkt hierbij een rol. We doen er in samenwerking met onze collega’s in het mbo -zowel landelijk als regionaal- heel veel aan om ervoor te zorgen dat mbo studenten die dat willen, goed door kunnen stromen naar het hbo. Tot vorig jaar nam het aantal mbo studenten dat overstapte naar een hbo Associate degree-opleiding in ieder geval nog gestaag toe. De uitkomsten en adviezen van de onderwijsinspectie op dit vlak zullen we dan ook gezamenlijk agenderen”. 

Gerelateerd

Reactie VH Staat van het Onderwijs 2025: Talent benutten om arbeidsmarkttekorten te verkleinen

Article

Het rapport De Staat van Onderwijs 2025 van de Inspectie van het Onderwijs bevestigt opnieuw de hoge kwaliteit van ons hbo-onderwijs. Dat zegt voorzitter Maurice Limmen van de Vereniging Hogescholen in reactie op het rapport dat vandaag is gepubliceerd. “Tegelijkertijd zien we aandachtspunten die overeenkomen met onze eigen toekomstambities". Zo blijkt uit het rapport dat bijna 25% van de universitaire masteropleidingen nog altijd niet toegankelijk is voor hbo-studenten. Limmen: “Daarmee is de keuze voor een vervolgopleiding op masterniveau voor veel hbo studenten buiten bereik. Dit in een tijd waarin de beroepspraktijk ook in ons land steeds complexer wordt en de arbeidsmarkt bijvoorbeeld op het vlak van techniek en high tech staat te springen om professioneel talent. Des te onverteerbaarder is dat hbo-bachelorstudenten ontmoedigd worden in hun onderwijsambities op masterniveau. Dit benadrukt bovendien opnieuw het grote belang en de urgentie van het nog verder ontwikkelen en uitbreiden van professionele masteropleidingen aan hogescholen.”

Lees meer

Deel bezuinigingsplannen op onderwijs teruggedraaid

Article

De coalitiepartijen en een deel van de oppositiepartijen hebben gisteravond een akkoord gesloten over de begroting van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Voorzitter Vereniging Hogescholen Maurice Limmen zegt hierover: “Het akkoord leidt helaas nog steeds tot forse bezuinigingen, maar is er ook positief nieuws. De langstudeerboete blijkt definitief van tafel. Vanuit het hbo hebben we hier in de afgelopen half jaar, schouder aan schouder met studenten, hard voor gestreden."

Lees meer

Nieuwe mijlpaal: Goedkeuring OCW voor twee cross-sectorale hbo-masters

Article

Het ministerie van OCW heeft onlangs de aanvragen voor de hbo-master Transitie naar Gezondheid en Welzijn en de hbo-master Duurzaamheidstransities goedgekeurd. Deze nieuwe masteropleidingen zijn door een consortium van hogescholen in samenwerking ontwikkeld. Voorzitter van de Vereniging Hogescholen, Maurice Limmen, geeft aan waarom dit een belangrijke ontwikkeling is: “Op de arbeidsmarkt is steeds meer vraag naar praktijkgerichte professionals met een hbo-masterdiploma die in staat zijn om sectoroverstijgend te denken en te handelen. Complexe uitdagingen voor de beroepspraktijk zoals bijvoorbeeld de energietransitie vragen om professionals die op deze wijze zijn opgeleid.”

Lees meer