Actualiteit

2021: herstel, ontmoeten en verbinden

Na een turbulent 2020, moet 2021 het jaar worden van herstel. Het jaar waarin we terugkeren naar een meer vertrouwde manier van leren en werken in het hbo. Dat vraagt opnieuw wendbaarheid van iedereen die studeert of werkt in onze sector.

We beseffen dat de coronapandemie de arbeidsmarkt voor onze studenten drastisch heeft verandert. Veel beroepen zullen er anders uitzien in het post-coronatijdperk. Maatschappelijk gezien betekent dit een verscherpte uitdaging qua aansluiting onderwijs-arbeidsmarkt. Het hbo speelt hier een cruciale rol in. Aan onze hogescholen studeren zo’n half miljoen toekomstige professionals die we in staat willen stellen nieuwe kennis te ontwikkelen en deze te verbinden aan de veranderende behoeften van onze samenleving. Het komend jaar zullen we daar verdere stappen in zetten.

Daarbij realiseren we ons terdege dat we, bij de geheel of gedeeltelijke overstap naar afstandsonderwijs het afgelopen jaar, al veel van onze studenten en collega’s hebben gevraagd. Studentenwelzijn en de werkdruk onder onze collega’s blijven ook het komend jaar een wezenlijk punt van aandacht. De inspanningen van het afgelopen jaar hebben tegelijkertijd ook geleid tot versnelde, blijvende innovaties van ons onderwijs. Daar mogen we trots op zijn.

De innovaties in ons onderwijs helpen ons het komend jaar bij de maatschappelijke uitdagingen die op ons af komen. Met het oog hierop zullen we naast de samenwerking met onze publieke en private werkgevers in de regio, ook nadrukkelijk de samenwerking aangaan met deze partners op landelijk niveau. 

Een mooi, gelukkig en vooral gezond 2021!

Gerelateerd

Hogescholen succesvol in zelfregie op instroom internationale studenten​

Article

De Vereniging Hogescholen heeft in het voorjaar van 2024 een voorstel tot zelfregie op de instroom van internationale studenten aangeboden aan het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Maurice Limmen, voorzitter Vereniging Hogescholen: “Vorig jaar maakten we bindende afspraken, nu een jaar later kunnen we vaststellen dat hogescholen succesvol sturen op het aantal internationale studenten en op een gerichte instroom. Het aantal internationale studenten in het hbo is al jarenlang beperkt en in balans, om ook in de toekomst dit evenwicht te behouden hebben we maatregelen genomen, deze blijken te werken. Bovendien is het Nederlands al lang en breed de norm in het hbo, 93% van de opleidingen wordt gewoon in het Nederlands aangeboden.” 

Lees meer

Vereniging Hogescholen lanceert hbo-studentenwedstrijd ‘Jij powered by AI?’

Article

Wat is de invloed van artificiële intelligentie (AI) op toekomstige beroepen? Of het nu gaat om de gezondheidszorg, het onderwijs, de techniek of de creatieve industrie: de ontwikkelingen op het gebied van AI gaan razendsnel en spelen overal. Dat biedt kansen, maar brengt ook ethische uitdagingen met zich mee. De Vereniging Hogescholen daagt hbo-studenten uit om met een afbeelding, video of tekst te verbeelden hoe AI hun toekomstige beroep beïnvloedt. De beste inzending wint € 2.601,- (gelijk aan een jaar collegegeld).

Lees meer

Reactie VH Staat van het Onderwijs 2025: Talent benutten om arbeidsmarkttekorten te verkleinen

Article

Het rapport De Staat van Onderwijs 2025 van de Inspectie van het Onderwijs bevestigt opnieuw de hoge kwaliteit van ons hbo-onderwijs. Dat zegt voorzitter Maurice Limmen van de Vereniging Hogescholen in reactie op het rapport dat vandaag is gepubliceerd. “Tegelijkertijd zien we aandachtspunten die overeenkomen met onze eigen toekomstambities". Zo blijkt uit het rapport dat bijna 25% van de universitaire masteropleidingen nog altijd niet toegankelijk is voor hbo-studenten. Limmen: “Daarmee is de keuze voor een vervolgopleiding op masterniveau voor veel hbo studenten buiten bereik. Dit in een tijd waarin de beroepspraktijk ook in ons land steeds complexer wordt en de arbeidsmarkt bijvoorbeeld op het vlak van techniek en high tech staat te springen om professioneel talent. Des te onverteerbaarder is dat hbo-bachelorstudenten ontmoedigd worden in hun onderwijsambities op masterniveau. Dit benadrukt bovendien opnieuw het grote belang en de urgentie van het nog verder ontwikkelen en uitbreiden van professionele masteropleidingen aan hogescholen.”

Lees meer