Actualiteit

HBO eerste onderwijssector met cao in 2016

Op vrijdag 19 februari jl. hebben AOb, FNV Overheid, CNV Onderwijs, de UNIENFTO en de Vereniging Hogescholen een principeakkoord bereikt over een nieuwe, vooruitstrevende cao in het hbo. De duurzame inzetbaarheid van medewerkers in het hbo wordt verder versterkt door de aandacht voor mobiliteit ‘van werk naar werk’ en werknemers krijgen een structurele loonsverhoging van 3,65% per 1 april. In de nieuwe cao zijn ook procesafspraken gemaakt over modernisering van de bovenwettelijke regeling bij werkloosheid.

Hoewel het proces langer heeft geduurd dan vooraf gehoopt, sluit het hbo als eerste onderwijssector in 2016 een cao af gericht op de toekomst. De afgelopen jaren zijn al grote stappen gezet in de modernisering van de arbeidsverhoudingen met vernieuwende afspraken over professionalisering en duurzame inzetbaarheid van werknemers. De nieuwe cao geldt als een volgende fase in deze moderniseringsagenda.

Deze cao is mogelijk gemaakt doordat het kabinet, op verzoek van sociale partners, extra middelen heeft toegekend waarmee extra pensioenlasten zijn gefinancierd. Zodoende kon de eerder toegezegde loonruimte uit het loonruimteakkoord worden geëffectueerd.

Sectorcommissie hbo
Er zal een sectorcommissie specifiek voor het hbo worden ingesteld die oordeelt over ontslag wegens reorganisatie. Deze commissie kan flexibeler opereren dan het UWV en levert op lokaal niveau maatwerk. In de nieuwe cao staan bovendien heldere procesafspraken over aanpassingen van de bovenwettelijke regeling, een regeling waarbij ontslagen werknemers in het hbo naast een WW-uitkering recht hebben op een aanvulling.

Salarissen omhoog in april
De werknemers in het hbo kunnen in april een salarisverhoging van 3,65% tegemoet zien. Daarnaast wordt er in april eenmalig € 250,- uitgekeerd en in november eenmalig € 500,-. De nieuwe cao kent een looptijd van 12 maanden, gaat in op 1 april 2016 en loopt tot 1 april 2017.

 


Dit is een gezamenlijk persbericht van:

 

Gerelateerd

Onderhandelingen cao hoger beroepsonderwijs 2024-2025 van start

Article

Vandaag hebben de Vereniging Hogescholen en de vakbonden (AOb, FNV, FvOv en CNV Onderwijs) hun voorstellenbrieven met elkaar uitgewisseld voor de nieuwe cao hoger beroepsonderwijs. In deze brieven staan verbetervoorstellen voor de cao hbo 2024-2025. De cao-partijen gaan de voorstellen nu bestuderen om zich voor te bereiden op de aankomende onderhandelingen.

Lees meer

Vereniging Hogescholen en bonden stemmen in met nieuwe cao hbo

Article

De Algemene Vergadering van de Vereniging Hogescholen, het hoogste orgaan binnen de vereniging, heeft vandaag ingestemd met het principeakkoord voor een nieuwe cao. Op 28 juni 2023 bereikten de cao-partijen, de Vereniging Hogescholen en de vakbonden AOb, FNV, FvOv en CNV Onderwijs, een akkoord voor een nieuwe cao voor de periode 1 april 2023 tot 1 juli 2024. Ook de achterban van de bonden hebben deze week ingestemd met het akkoord.

Lees meer

Principeakkoord over nieuwe cao hbo

Article

De Vereniging Hogescholen en de vakorganisaties in het onderwijs, de Algemene Onderwijsbond (AOb), FNV, FvOv en CNV Onderwijs, hebben op woensdag 28 juni een principeakkoord bereikt over een nieuwe cao. Partijen hebben afspraken gemaakt over enkele grote thema’s, namelijk werkdruk en vitaliteit, contracten en loonontwikkeling per 1 juli 2023. We hebben een gedifferentieerde loonontwikkeling per schaal afgesproken, waarbij de lagere schalen een hoger percentage loonsverhoging krijgen. De schalen 11 en 12 zijn verhoogd met een extra periodiek, waardoor deze beter aansluiten op de salarissen in de andere onderwijssectoren. Daarnaast volgt in september 2023 een eenmalige uitkering ter hoogte van 833 euro bij een fulltime dienstverband.

Lees meer