Actualiteit

Sectorplan hoger gezondheidszorgonderwijs 2021 - 2025

Opleiden en verbinden om tekort aan zorgprofessionals op te lossen

De gezondheidszorgopleidingen zo aantrekkelijk mogelijk maken en relevant houden voor de arbeidsmarkt. Dat is de inzet van het sectorplan ‘Gezond opleiden 2021-2025’, opgesteld door het sectoraal adviescollege hoger gezondheidszorgonderwijs van de Vereniging Hogescholen. “Hogescholen zetten daarmee alles op alles om zoveel mogelijk bij te dragen aan oplossen van het tekort aan zorgprofessionals”, aldus Carolien Sino, voorzitter van het adviescollege. 
 
De zorgsector maakt turbulente tijden door. Eens te meer blijken professionals in de gezondheidszorg van onschatbare waarde. Zij bepalen uiteindelijk de kwaliteit van de zorg. “Met onze hbo-opleidingen willen we hier een stevige basis voor leggen. Daarnaast is het onze ambitie om de kwaliteit van professionals die al in de zorg werken verder te verhogen”, zegt Sino. Hogescholen bieden daarvoor nu al een scala aan mogelijkheden, variërend van deeltijd bacheloropleidingen met een stevige praktijkcomponent tot duale mastertrajecten. Plus een flexibel aanbod waar werkenden gebruik van kunnen maken. De gezondheidszorgopleidingen willen de komende jaren meer ruimte creëren voor persoonlijke leerroutes. 
 
Verbinding met branche- en beroepsorganisaties en overheid
De rode draad in het sectorplan ‘Gezond opleiden’ is het zoeken van verbinding. Bijvoorbeeld met branche- en beroepsorganisaties en met andere belanghebbenden zoals de overheid. Sino: “De afgelopen tijd is er bijvoorbeeld met werkgeversorganisaties gesproken over stagetekorten. We willen heel graag meehelpen aan het oplossen van arbeidsmarktknelpunten. Maar voor stageplaatsen zijn we afhankelijk van het werkveld.”  
 
Ook in de gezondheidszorg zelf draait het steeds meer om samenwerking met professionals uit andere disciplines, binnen en buiten de zorg. “Hogescholen willen studenten daar al vroeg mee vertrouwd maken. Door bijvoorbeeld projecten te doen met studenten uit andere hbo-disciplines zoals de sociale studies en de technieksector”, geeft Sino aan.
 
Praktijkgericht onderzoek en lokale omgeving
De hogescholen willen stevige verbanden aanbrengen tussen het onderwijs, het praktijkgericht onderzoek en de lokale omgeving waarin ze dat doen. Sino: “Op die manier blijft het onderwijs verbonden met de voortdurend veranderende zorgpraktijk. Andersom kan de zorgsector zo maximaal profiteren van actuele inzichten die studenten en professionals op doen tijdens hun opleiding. Het is van groot belang dat studenten de ontwikkelingen in het werkveld kunnen bijhouden en ook mee kunnen vormgeven.” 

Gerelateerd

Ruim 25.000 bezwaarschriften van studenten worden voorgelezen: start voorleesmarathon op 5 november bij de Tweede Kamer

Article

‘Ik word gestraft omdat ik voor mijn moeder zorg’. Meer dan 25.000 bezwaarschriften tegen de langstudeerboete en andere bezuinigingen op het hbo zijn de afgelopen weken ondertekend. Dat is gebeurd via de speciale website in het kader van de landelijke campagne van alle 36 hogescholen: ‘Ik maak bezwaar tegen de bezuinigingen op het hbo - Voor de toekomst van Nederland’. Op dinsdagochtend 5 november om 8:15 uur begint een voorleesmarathon van die bezwaarschriften voor de deuren van de Tweede Kamer in Den Haag. Daarna begint een estafette langs verschillende hogescholen in heel Nederland, waar het voorlezen verder gaat. Op 26 november worden alle bezwaarschriften vervolgens overhandigd aan de Vaste Kamercommissie OCW. Maurice Limmen, voorzitter van de Vereniging Hogescholen: “Het is een teken aan de wand dat maar liefst 25.000 bezwaarschriften tegen de bezuinigingen op het hbo zijn ingediend. Het is aangrijpend om te zien wat met name onze studenten hierbij beweegt. Dat willen wij met deze acties zichtbaar en hoorbaar maken.”  

Lees meer

Bezuinigingen op hbo stapelen zich op

Article

“De bezuinigingen op het hoger beroepsonderwijs stapelen zich op.” Zo reageert voorzitter Maurice Limmen van de Vereniging Hogescholen (VH) op de aankondiging door het ministerie van OCW vandaag van bezuinigingen op de subsidies tussen de 75 en 361 miljoen euro. Deze tellen op bij de bezuinigingen die eerder voor het hbo zijn aangekondigd. Bovendien worden beleidsambities die in de vorige kabinetsperiode zijn ingezet, alweer geschrapt voordat ze goed en wel bij de hogescholen terecht zijn gekomen.

Lees meer

36 hogescholen delen brief met 460.000 studenten: ‘Maak bezwaar!’

Article

De voorzitters van alle 36 hogescholen in Nederland delen met al hun 460.000 studenten een bericht waarin zij zich uitspreken tegen de bezuinigingen van het kabinet op het hbo. In een brief nemen zij met name de langstudeerboete op de korrel. “We zijn er voor jou en maken ons met jou zorgen om jouw toekomst en die van Nederland, omdat we zien dat het studeren jou door de bezuinigingen van het kabinet-Schoof moeilijk gemaakt wordt,” schrijven de voorzitters van de hogescholen die zijn aangesloten bij de Vereniging Hogescholen. 

Lees meer