Actualiteit

Vereniging Hogescholen werkt met ondernemers aan optimale aansluiting onderwijs-arbeidsmarkt

Hoe kunnen Nederlandse bedrijven en instellingen nu én in de toekomst beschikken over voldoende hoogopgeleide professionals om vorm te geven aan de grote transities op het gebied van digitalisering, energie, wonen en zorg? Die vraag staat centraal in de nieuwe samenwerking tussen de Vereniging Hogescholen en de ondernemersorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW. In een vandaag ondertekend convenant spreken deze organisaties uit dat ze samen verantwoordelijkheid nemen voor vraagstukken rond het opleiden, aantrekken én behouden van professionals voor de arbeidsmarkt. 

Vandaag hebben de voorzitters Ingrid Thijssen (VNO-NCW), Jacco Vonhof (MKB-Nederland) en Maurice Limmen (Vereniging Hogescholen) de afspraken daarover ondertekend in het convenant ‘Laat kennis werken’. De ondertekening vond plaats bij het ICT-bedrijf Delta-N in Den Haag, dat nauw samenwerkt met de ICT-opleiding van De Haagse Hogeschool. 

Maurice Limmen van de Vereniging Hogescholen: “Onze inzet bij deze samenwerking met het bedrijfsleven is te waarborgen dat onze hbo studenten met wat ze geleerd hebben, zo goed en zo lang mogelijk een bijdrage kunnen leveren op de arbeidsmarkt. In een tijd waarin beroepen zo snel veranderen is het essentieel om ook op landelijk niveau hierop de handen ineen te slaan.”

Voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland: “We staan voor grote uitdagingen die we alleen samen kunnen oppakken, zoals de krapte op de arbeidsmarkt, de terugloop van het aantal studenten in het beroepsonderwijs en het goed invullen van de rol van de hogescholen op het terrein van een leven lang ontwikkelen.”

Voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW: “We gaan behalve op sectoraal niveau nu ook landelijk samenwerken. Zo veel mogelijk maatwerk is dan ook het doel van de sectortafels die we hebben ingericht en die we nog verder gaan uitbouwen.”

Tijdens de bijeenkomst in bij het ICT-bedrijf Delta-N in Den Haag vertelden een docent en student van de ICT-opleiding van de Haagse Hogeschool over de samenwerking met Delta-N. Dat bedrijf heeft een belangrijke inbreng in het onderwijsprogramma. De nieuwste ontwikkelingen uit de beroepspraktijk maken de opleiding voor de studenten niet alleen actueler maar ook aantrekkelijker. “Voor ons is het een voordeel dat we regelmatig jong talent kunnen binnenhalen”, aldus directeur Marcel Timmers van Delta-N.

De afspraken over een betere aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt gaan nadrukkelijk niet alleen over studenten van voltijdstudies aan de hogescholen, maar ook over mensen die al een baan hebben en zich verder willen ontwikkelen of het over een andere boeg willen gooien. Om- en bijscholing is heel belangrijk om arbeidsmarkttekorten te helpen verminderen. De hogescholen werken hier al actief aan (‘Leven Lang Ontwikkelen’). 

Video ondertekening

 

Gerelateerd

Ruim 25.000 bezwaarschriften van studenten worden voorgelezen: start voorleesmarathon op 5 november bij de Tweede Kamer

Article

‘Ik word gestraft omdat ik voor mijn moeder zorg’. Meer dan 25.000 bezwaarschriften tegen de langstudeerboete en andere bezuinigingen op het hbo zijn de afgelopen weken ondertekend. Dat is gebeurd via de speciale website in het kader van de landelijke campagne van alle 36 hogescholen: ‘Ik maak bezwaar tegen de bezuinigingen op het hbo - Voor de toekomst van Nederland’. Op dinsdagochtend 5 november om 8:15 uur begint een voorleesmarathon van die bezwaarschriften voor de deuren van de Tweede Kamer in Den Haag. Daarna begint een estafette langs verschillende hogescholen in heel Nederland, waar het voorlezen verder gaat. Op 26 november worden alle bezwaarschriften vervolgens overhandigd aan de Vaste Kamercommissie OCW. Maurice Limmen, voorzitter van de Vereniging Hogescholen: “Het is een teken aan de wand dat maar liefst 25.000 bezwaarschriften tegen de bezuinigingen op het hbo zijn ingediend. Het is aangrijpend om te zien wat met name onze studenten hierbij beweegt. Dat willen wij met deze acties zichtbaar en hoorbaar maken.”  

Lees meer

Bezuinigingen op hbo stapelen zich op

Article

“De bezuinigingen op het hoger beroepsonderwijs stapelen zich op.” Zo reageert voorzitter Maurice Limmen van de Vereniging Hogescholen (VH) op de aankondiging door het ministerie van OCW vandaag van bezuinigingen op de subsidies tussen de 75 en 361 miljoen euro. Deze tellen op bij de bezuinigingen die eerder voor het hbo zijn aangekondigd. Bovendien worden beleidsambities die in de vorige kabinetsperiode zijn ingezet, alweer geschrapt voordat ze goed en wel bij de hogescholen terecht zijn gekomen.

Lees meer

36 hogescholen delen brief met 460.000 studenten: ‘Maak bezwaar!’

Article

De voorzitters van alle 36 hogescholen in Nederland delen met al hun 460.000 studenten een bericht waarin zij zich uitspreken tegen de bezuinigingen van het kabinet op het hbo. In een brief nemen zij met name de langstudeerboete op de korrel. “We zijn er voor jou en maken ons met jou zorgen om jouw toekomst en die van Nederland, omdat we zien dat het studeren jou door de bezuinigingen van het kabinet-Schoof moeilijk gemaakt wordt,” schrijven de voorzitters van de hogescholen die zijn aangesloten bij de Vereniging Hogescholen. 

Lees meer