Thema naar overzicht

Hogescholen en regionale kennisontwikkeling

Praktijkgericht onderzoek draagt bij aan kennisontwikkeling van de regio omdat het onderzoek van de hogescholen rechtstreeks wordt gevoed door vragen uit de (regionale) beroepspraktijk. Ontwikkelde kennis vanuit het praktijkgericht onderzoek wordt direct doorgevoerd naar de verbonden beroepsopleidingen. Dit zorgt voor actueel en innovatief onderwijs. Van de hbo-afgestudeerden gaat 85 procent werken in de regio waarin zij opgeleid zijn. Een goede aansluiting tussen de regio en de hogeschool leidt daarom tot meer kennis, meer innovatie en meer talent in de regio. Deze regionale onderzoek- en innovatiesystemen zijn essentieel voor de innovatiekracht van Nederland.

Regionale onderzoekscentra en leergemeenschappen
De hogescholen in Nederland hebben tal van onderzoekscentra en leergemeenschappen waar gezamenlijk met de beroepspraktijk wordt geleerd, gewerkt en geïnnoveerd. Kenmerkend voor deze regionale leergemeenschappen is dat onderwijs en praktijkgericht onderzoek hier bij elkaar komen en elkaar versterken. Deze leergemeenschappen kennen verschillende verschijningsvormen, zoals: Centres of Expertise, Learning Communities en Werkplaatsen, (living) labs. Toelichting

Regionale netwerken
De hogescholen zijn met hun praktijkgericht onderzoek actief in tal van netwerken waarbij er met lokale partners wordt gewerkt aan oplossingen voor regionale maatschappelijke uitdagingen. De Vereniging Hogescholen vervult hier regelmatig een coördinatiefunctie waarbij de opbrengst van deze regionaal ontwikkelde kennis op nationaal niveau wordt gedeeld. Zo realiseren we landelijke impact. De Vereniging Hogescholen is namens de hogescholen actief betrokken bij volgende netwerken: Katapult, City Deal Kennis Maken (CDKM), Netwerk Kennissteden Nederland (NKN), Samenwerking met Regionale Ontwikkelings Maatschappijen (ROM's). Toelichting

 

Contactpersoon

Leen Fokker Team Onderzoek

Gerelateerd nieuws

Hogescholen voeren campagne tegen bezuinigingen en ‘Voor de toekomst van Nederland’

Article

Alle 36 hogescholen lanceren vandaag de landelijke campagne ‘Ik maak bezwaar tegen de bezuinigingen op het hbo - Voor de toekomst van Nederland’. Maurice Limmen, voorzitter van de Vereniging Hogescholen: "Hogescholen zijn bij uitstek de plek om mensen snel en effectief voor te bereiden op de arbeidsmarkt, ook voor beroepen waarin tekorten zijn, zoals in het onderwijs, de techniek en de gezondheidszorg. Hogescholen zorgen voor kennis en innovatie in de regio. De plannen van het kabinet doorkruisen dat. Daarom komen wij stevig in actie tegen de kabinetsplannen."

Lees meer

Prinsjesdag 2024: Bezuinigen op hbo schaadt studenten en economie

Article

“Onze boodschap is duidelijk: bezuinig niet op de opleidingen van onze studenten, maar investeer juist in het hbo", zegt Maurice Limmen, voorzitter Vereniging Hogescholen in reactie op de vandaag gepresenteerde begroting 2024 van het ministerie van OCW. “De kabinetsplannen dreigen de opleiding van voldoende gekwalificeerde mensen te bemoeilijken. Dit terwijl juist hogescholen bij uitstek de plek zijn om mensen snel en effectief voor te bereiden op de arbeidsmarkt: 93% van onze studenten heeft binnen drie maanden na afstuderen een betaalde baan. Als het kabinet woord houdt en daadwerkelijk het hbo wil stimuleren, moeten de bezuinigingen juist worden geschrapt.” De zorgen van de hogescholen worden vandaag nog eens extra onderstreept door de kritiek op de kabinetsplannen van CPB, SCP en PBL die stellen dat de bezuinigingen op onderwijs, onderzoek en innovatie de ‘welvaart in de toekomst’ schaden.

Lees meer

Vereniging Hogescholen roept kabinet op: 'Schrap de bezuinigingen op hbo en investeer in hbo-talent'

Article

"Doe het niet, die langstudeerboete, en doe het zo snel mogelijk niet" zo sprak voorzitter Maurice Limmen van de Vereniging Hogescholen afgelopen donderdag bij de opening van het nieuwe hogeschooljaar bij de HAN. Limmen roept het kabinet op af te zien van bezuinigingen op het hbo en juist te investeren in talent. Limmen: "Alleen al de plannen om de langstudeerboete opnieuw in te voeren, zorgen er helaas voor dat jongeren nu al andere keuzes maken. Ik sprak afgelopen zomer studenten die niet meer voor een technische opleiding gaan, of in plaats van een bachelor een kortere Associate degree zijn gaan doen."

Lees meer