Thema naar overzicht

Topfit op de arbeidsmarkt:

Leven Lang Ontwikkelen (LLO)

Onze kernpunten zijn: 

  • Hogescholen willen mensen in staat stellen in elke levensfase topfit te zijn voor de arbeidsmarkt én de samenleving; 
  • Door het opleiden van stevige, vernieuwende en praktische professionals zijn hogescholen de logische regionale partner in leren, werken en innoveren; 

  • Hogescholen willen met hun LLO-onderwijs sociale en economische groei aanjagen en zo een brede welvaart borgen. 

Hogescholen willen professionals in staat stellen zich voortdurend te blijven ontwikkelen gedurende hun hele loopbaan in de vorm van op-, bij- en omscholing. Als hogescholen onderkennen we de voortdurende veranderingen in de arbeidsmarkt als gevolg van - soms ingrijpende - maatschappelijke transities. We zien het als onze taak om flexibel en proactief in te spelen op de uitdagingen die dat oplevert. Dit vereist samenwerking, tussen hogescholen onderling maar vooral ook met sociale partners, lokale en regionale overheden en andere maatschappelijke organisaties, waarbij we streven naar synergie en gezamenlijke ontwikkeling van LLO-initiatieven.  

Lees meer over onze samenwerkingen rondom LLO in het hbo >>

Als hogescholen zijn we in staat om leeroplossingen van hoge kwaliteit beschikbaar te stellen voor lerenden. Enerzijds bieden we geaccrediteerde bekostigde diplomatrajecten volgens de wet, anderzijds maken we op basis van dezelfde kwaliteitsstandaarden maatwerk mogelijk om in te spelen op de brede variëteit aan ontwikkelbehoeften die bij professionals en arbeidsorganisaties bestaat.  

LLO is een belangrijke maatschappelijke opdracht waaraan hogescholen graag bijdragen. Met als doel het aan de slag krijgen en houden van professionals in sectoren en regio’s waar zij nodig zijn. Als hogescholen in Nederland zijn we een onmisbare schakel in het bevorderen van Leven Lang Ontwikkelen (LLO) als essentiële pijler voor de brede welvaart van onze samenleving. Onze aanpak richt zich op het voortdurend faciliteren van de professionele ontwikkeling van individuen gedurende hun hele loopbaan en daarmee van de innovatiekracht van de arbeidsorganisaties waar zij werken.  

We herkennen de snel veranderende arbeidsmarkt en maatschappelijke transities en streven naar een flexibele en proactieve aanpak om in te spelen op de uitdagingen die dat oplevert. Hierbij werken we ‘van buiten naar binnen’: we laten ons leiden door de behoeften en ontwikkelingen in de samenleving en de arbeidsmarkt. Samenwerking met andere belanghebbende partijen, zowel binnen als buiten het onderwijs, is van cruciaal belang om succesvol te kunnen zijn.  

Met onze aanpak bevorderen we een leercultuur waarin formeel en informeel leren worden gecombineerd en elkaar versterken. Wij streven naar een inclusieve benadering, waarbij iedereen, ongeacht achtergrond of levensfase, de mogelijkheid heeft om zich voortdurend te blijven ontwikkelen. 

Inzet hogescholen 
Hogescholen willen hun LLO-aanbod kunnen uitbreiden. Dit vereist dat de overheid deze publieke opdracht wettelijk verankert, flexibiliteit mogelijk maakt o.a. via modules en professionals leerrechten geeft zodat volwassenen kunnen om- en bijscholen. Lees meer: 'HBO-MANIFEST 2030 - Gelijke kansen voor hogeschoolstudenten'

Contactpersoon

Aldert Jonkman Team Onderwijs, Team Mens & Organisatie

Gerelateerd nieuws

Prinsjesdag 2024: Bezuinigen op hbo schaadt studenten en economie

Article

“Onze boodschap is duidelijk: bezuinig niet op de opleidingen van onze studenten, maar investeer juist in het hbo", zegt Maurice Limmen, voorzitter Vereniging Hogescholen in reactie op de vandaag gepresenteerde begroting 2024 van het ministerie van OCW. “De kabinetsplannen dreigen de opleiding van voldoende gekwalificeerde mensen te bemoeilijken. Dit terwijl juist hogescholen bij uitstek de plek zijn om mensen snel en effectief voor te bereiden op de arbeidsmarkt: 93% van onze studenten heeft binnen drie maanden na afstuderen een betaalde baan. Als het kabinet woord houdt en daadwerkelijk het hbo wil stimuleren, moeten de bezuinigingen juist worden geschrapt.” De zorgen van de hogescholen worden vandaag nog eens extra onderstreept door de kritiek op de kabinetsplannen van CPB, SCP en PBL die stellen dat de bezuinigingen op onderwijs, onderzoek en innovatie de ‘welvaart in de toekomst’ schaden.

Lees meer

Oproep aan politiek: Zet hbo in zijn kracht voor hogere arbeidsproductiviteit

Article

Op 8 augustus 2024 meldde het CBS dat het historisch slecht gaat met de arbeidsproductiviteit in Nederland: terwijl groei nodig is, daalde die juist, met 1,5%. De uren die mensen werken, zijn minder geld gaan opleveren. Nederland daalt ook op internationale ranglijsten van de arbeidsproductiviteit en bungelt onderaan in Europa. Topeconoom Barbara Baarsma meldde deze week dat uit haar onderzoek blijkt dat onderwijs de beste manier is om de arbeidsproductiviteit wél omhoog te krijgen, met innovatie op plaats twee. Hogescholen willen Nederland daarbij heel graag helpen. Dan moeten ze daartoe ook in staat worden gesteld, betogen namens het bestuur van de Vereniging Hogescholen Maurice Limmen (voorzitter), Anka Mulder (tevens voorzitter Hogeschool Saxion) en Joep Houterman (tevens voorzitter Fontys Hogeschool). Plannen om te bezuinigen op hogescholen zijn dan eigenlijk de omgekeerde wereld. 

Lees meer

Kennismaking bestuur Vereniging Hogescholen met minister Bruins

Article

Op 16 juli maakte het bestuur van de Vereniging Hogescholen kennis met minister Bruins van OCW. Naast de officiële kennismaking stond ook het beleid voor de komende jaren op de agenda. Daarover overhandigde voorzitter Maurice Limmen een brief aan minister Bruins. Maurice Limmen over het gesprek: “Het was een prettige kennismaking, het is merkbaar dat minister Bruins het hbo goed kent. Wij staan open voor een constructieve samenwerking”.

Lees meer

Meer informatie