Actualiteit

Kennismaking bestuur Vereniging Hogescholen met minister Bruins

Op 16 juli maakte het bestuur van de Vereniging Hogescholen kennis met minister Bruins van OCW. Naast de officiële kennismaking stond ook het beleid voor de komende jaren op de agenda. Daarover overhandigde voorzitter Maurice Limmen een brief aan minister Bruins. Maurice Limmen over het gesprek: “Het was een prettige kennismaking, het is merkbaar dat minister Bruins het hbo goed kent. Wij staan open voor een constructieve samenwerking”.

Een delegatie vanuit het bestuur van de Vereniging Hogescholen sprak met de minister over het feit dat hbo hoofdleverancier is van goed opgeleide professionals, waarnaar grote vraag is op de arbeidsmarkt. Maar hogescholen doen meer dan talent voor de arbeidsmarkt opleiden. Zij bieden jonge mensen een stimulerende plek om het beste uit zichzelf te halen, nieuwe kennis en sociale vaardigheden op te doen en in contact te komen met leeftijdsgenoten met andere achtergronden en ideeën. 

Tegen die achtergrond bespraken we drie belangrijke zaken:

1 - Hogescholen werken samen met regionale partners aan innovaties voor bedrijven en aan oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Daarom is aandacht voor het praktijkgerichte onderzoek hoognodig. Dit onderzoek dat wordt gedaan aan hogescholen is belangrijk voor zowel het bedrijfsleven, dat graag met een (regionale) kennispartner samenwerkt, als voor maatschappelijke organisaties en zorginstellingen. De Vereniging Hogescholen pleit daarom voor behoud van de toch al bescheiden financiering van dit onderzoek, en voor het structureel maken van die financiering.

2 - Een tweede belangrijk punt betreft het feit dat het aantal internationale studenten in het hbo slechts 8% en stabiel is. Om het aantal internationale studenten stabiel te houden voeren hogescholen een maximum in voor opleidingen in het economische domein en passen zij de toets anderstalig aanbod toe. De hogescholen roepen dan ook op om het hbo te ontzien bij de bezuiniging op internationale studenten. Hierbij voelen we ons gesterkt door de Raad van State die adviseert om voor het hbo een uitzondering te maken in de nieuwe wet- en regelgeving rond internationalisering in het hoger onderwijs.

3 - De langstudeerboete die het kabinet overweegt, dreigt jongeren te ontmoedigen aan een opleiding te beginnen. Dat geldt met name voor jongeren uit families die minder kunnen meebetalen aan een opleiding, en voor jongeren uit families waar studeren niet vanzelfsprekend is. Ook jongeren die een bestuursjaar doen, gezondheidsproblemen hebben, die mantelzorger of topsporter zijn, moeten de gelegenheid hebben hun opleiding soepel te kunnen voltooien. Hogescholen maken zich zorgen dat deze jongeren kansen mislopen, én dat werkgevers goed opgeleide professionals gaan mislopen. De Vereniging Hogescholen vraagt het kabinet daarom van de langstudeerboete af te zien.

Daarnaast spraken we over de noodzakelijkheid van wettelijke verankering van de rol in de regio en van onze taak van de taak om Leven Lang Ontwikkelen te verzorgen.

Lees hieronder de brief die de Vereniging Hogescholen aan de minister overhandigde.

Foto v.l.n.r.: Joep Houterman (collegevoorzitter Fontys Hogeschool, bestuurslid VH), Anka Mulder (collegevoorzitter Saxion, bestuurslid VH), Eppo Bruins (minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap), Maurice Limmen (voorzitter VH), Rob Verhofstad (collegevoorzitter HAN University of Applied Sciences, bestuurslid VH).

Gerelateerd

Deel bezuinigingsplannen op onderwijs teruggedraaid

Article

De coalitiepartijen en een deel van de oppositiepartijen hebben gisteravond een akkoord gesloten over de begroting van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Voorzitter Vereniging Hogescholen Maurice Limmen zegt hierover: “Het akkoord leidt helaas nog steeds tot forse bezuinigingen, maar is er ook positief nieuws. De langstudeerboete blijkt definitief van tafel. Vanuit het hbo hebben we hier in de afgelopen half jaar, schouder aan schouder met studenten, hard voor gestreden."

Lees meer

Ruim 25.000 bezwaarschriften van studenten worden voorgelezen: start voorleesmarathon op 5 november bij de Tweede Kamer

Article

‘Ik word gestraft omdat ik voor mijn moeder zorg’. Meer dan 25.000 bezwaarschriften tegen de langstudeerboete en andere bezuinigingen op het hbo zijn de afgelopen weken ondertekend. Dat is gebeurd via de speciale website in het kader van de landelijke campagne van alle 36 hogescholen: ‘Ik maak bezwaar tegen de bezuinigingen op het hbo - Voor de toekomst van Nederland’. Op dinsdagochtend 5 november om 8:15 uur begint een voorleesmarathon van die bezwaarschriften voor de deuren van de Tweede Kamer in Den Haag. Daarna begint een estafette langs verschillende hogescholen in heel Nederland, waar het voorlezen verder gaat. Op 26 november worden alle bezwaarschriften vervolgens overhandigd aan de Vaste Kamercommissie OCW. Maurice Limmen, voorzitter van de Vereniging Hogescholen: “Het is een teken aan de wand dat maar liefst 25.000 bezwaarschriften tegen de bezuinigingen op het hbo zijn ingediend. Het is aangrijpend om te zien wat met name onze studenten hierbij beweegt. Dat willen wij met deze acties zichtbaar en hoorbaar maken.”  

Lees meer

Bezuinigingen op hbo stapelen zich op

Article

“De bezuinigingen op het hoger beroepsonderwijs stapelen zich op.” Zo reageert voorzitter Maurice Limmen van de Vereniging Hogescholen (VH) op de aankondiging door het ministerie van OCW vandaag van bezuinigingen op de subsidies tussen de 75 en 361 miljoen euro. Deze tellen op bij de bezuinigingen die eerder voor het hbo zijn aangekondigd. Bovendien worden beleidsambities die in de vorige kabinetsperiode zijn ingezet, alweer geschrapt voordat ze goed en wel bij de hogescholen terecht zijn gekomen.

Lees meer