Actualiteit

36 hogescholen delen brief met 460.000 studenten: ‘Maak bezwaar!’

De voorzitters van alle 36 hogescholen in Nederland delen met al hun 460.000 studenten een bericht waarin zij zich uitspreken tegen de bezuinigingen van het kabinet op het hbo. In een brief nemen zij met name de langstudeerboete op de korrel. “We zijn er voor jou en maken ons met jou zorgen om jouw toekomst en die van Nederland, omdat we zien dat het studeren jou door de bezuinigingen van het kabinet-Schoof moeilijk gemaakt wordt,” schrijven de voorzitters van de hogescholen die zijn aangesloten bij de Vereniging Hogescholen. 

“Natuurlijk begrijpen we dat de financiën van Nederland moeten kloppen en dat er daarom soms bepaalde maatregelen genomen moeten worden. Maar wij vinden het niet juist dat het kabinet de rekening wil laten betalen door studenten die iets meer tijd voor hun studie nodig hebben. We willen geen nieuwe pechgeneratie!” aldus de voorzitters. 

Er zijn tal van redenen waardoor studenten soms langer over hun studie doen, zo schrijven de voorzitters: de zorg voor ouders of jongere broers en zussen, een of meer bijbaantjes hebben om rond te komen, topsport beoefen, chronisch ziek zijn of mentaal in de knoop zitten. “Daarvoor mag je géén langstudeerboete krijgen die je kan ontmoedigen om aan een studie te beginnen, of deze af te maken.” 

De voorzitters willen met hun brief aangeven hoe belangrijk het is dat studenten tijd en ruimte krijgen om hun studie kunnen afronden. “Laten we niet vergeten dat de arbeidsmarkt om jou zit te springen.”  

Zij roepen hun studenten op om op een speciale actiewebsite van de hogescholen bezwaar te maken tegen deze en andere bezuinigingen van het kabinet op het hbo. Sinds de openstelling op 9 oktober 2024 zijn ruim 10.000 'bezwaarschriften' opgestuurd. De bezwaren zullen volgende maand aan de fracties in de Tweede Kamer worden aangeboden. Maak ook bezwaar: www.voordetoekomstvannederland.nl

 


Lees de brief: 

Aan de studenten van Nederland (en zij die dat willen worden),

Het hoger beroepsonderwijs is er voor jou. Om jezelf te ontwikkelen, jezelf te leren kennen en je voor te bereiden op je favoriete beroep. Wij verwelkomen elke dag 460.000 studenten. We zijn nieuwsgierig naar jouw dromen en ambities. We herinneren onze eigen studententijd met nieuwe inzichten, nieuwe vrienden, met vallen en weer opstaan. 

We zijn er voor jou en maken ons met jou zorgen om jouw toekomst en die van Nederland, omdat we zien dat het studeren jou door de bezuinigingen van het kabinet-Schoof moeilijk gemaakt wordt. 

Natuurlijk begrijpen we dat de financiën van Nederland moeten kloppen en dat er daarom soms bepaalde maatregelen genomen moeten worden. Maar wij vinden het niet juist dat het kabinet de rekening wil laten betalen door studenten die iets meer tijd voor hun studie nodig hebben. We willen geen nieuwe pechgeneratie! 

Één van de voorgenomen bezuinigingsmaatregelen van de huidige regering is om studenten die langer dan 5 jaar over hun studie doen een boete te geven: een langstudeerboete. Onze hogescholen zijn er voor iedereen die hoger beroepsonderwijs wil volgen. Ook voor studenten die langer over hun studie doen, omdat ze bijvoorbeeld de zorg voor hun ouders en/of jongere broers en zussen hebben, omdat ze een of meer bijbaantjes hebben om rond te komen, topsport beoefenen, chronisch ziek zijn of mentaal in de knoop zitten. Het kan iedereen overkomen. Daarvoor mag je géén langstudeerboete krijgen die je kan ontmoedigen om aan een studie te beginnen, of deze af te maken. Het hoger beroepsonderwijs is immers jouw stap naar een mooie toekomst. Daarom vinden we dat minister Bruins van OCW deze langstudeerboete moet schrappen.  

Wij – de voorzitters van alle hogescholen in Nederland – willen met deze brief aangeven hoe belangrijk het is dat onze studenten tijd en ruimte krijgen om hun studie te kunnen afronden. Laten we niet vergeten dat de arbeidsmarkt om jou zit te springen. 

Met elkaar gaan we ervoor zorgen dat onze bezwaren tegen deze en andere bezuinigingen van het kabinet op het hbo bij de politiek luid hoorbaar en zichtbaar worden. Maak ook bezwaar op www.voordetoekomstvannederland.nl

Samen zijn we strijdbaar! Voor de toekomst van jou en van Nederland. 

Vriendelijke groet,  

[...]  

Ook namens alle andere voorzitters van de Colleges van Bestuur van de 35 andere hogescholen die zijn aangesloten bij de Vereniging Hogescholen (VH) 

Gerelateerd

Vereniging Hogescholen: ‘Minister schiet met kanon op mug in het hbo, dat maakt veel kapot’

Article

Met de aanscherpingen van het Wetsvoorstel Internationalisering in Balans (WIB) wekt het kabinet ten onrechte de indruk dat het Nederlands in het hbo onder druk staat. Dat is niet het geval. 92 procent van de hbo-opleidingen wordt gewoon in het Nederlands aangeboden. “Het Nederlands ís al de norm in het hbo,” zegt Maurice Limmen, voorzitter van de Vereniging Hogescholen (VH).

Lees meer

Hogescholen voeren campagne tegen bezuinigingen en ‘Voor de toekomst van Nederland’

Article

Alle 36 hogescholen lanceren vandaag de landelijke campagne ‘Ik maak bezwaar tegen de bezuinigingen op het hbo - Voor de toekomst van Nederland’. Maurice Limmen, voorzitter van de Vereniging Hogescholen: "Hogescholen zijn bij uitstek de plek om mensen snel en effectief voor te bereiden op de arbeidsmarkt, ook voor beroepen waarin tekorten zijn, zoals in het onderwijs, de techniek en de gezondheidszorg. Hogescholen zorgen voor kennis en innovatie in de regio. De plannen van het kabinet doorkruisen dat. Daarom komen wij stevig in actie tegen de kabinetsplannen."

Lees meer

Prinsjesdag 2024: Bezuinigen op hbo schaadt studenten en economie

Article

“Onze boodschap is duidelijk: bezuinig niet op de opleidingen van onze studenten, maar investeer juist in het hbo", zegt Maurice Limmen, voorzitter Vereniging Hogescholen in reactie op de vandaag gepresenteerde begroting 2024 van het ministerie van OCW. “De kabinetsplannen dreigen de opleiding van voldoende gekwalificeerde mensen te bemoeilijken. Dit terwijl juist hogescholen bij uitstek de plek zijn om mensen snel en effectief voor te bereiden op de arbeidsmarkt: 93% van onze studenten heeft binnen drie maanden na afstuderen een betaalde baan. Als het kabinet woord houdt en daadwerkelijk het hbo wil stimuleren, moeten de bezuinigingen juist worden geschrapt.” De zorgen van de hogescholen worden vandaag nog eens extra onderstreept door de kritiek op de kabinetsplannen van CPB, SCP en PBL die stellen dat de bezuinigingen op onderwijs, onderzoek en innovatie de ‘welvaart in de toekomst’ schaden.

Lees meer