Actualiteit

Opnieuw meer studenten pabo en verpleegkunde

Het aantal studenten dat kiest voor een lerarenopleiding in het basisonderwijs is opnieuw toegenomen. In collegejaar 2019/2020 startten 452 studenten meer met de pabo dan het jaar ervoor, een toename van 9,5%. Opvallend is dat het aantal mannen harder stijgt dan het aantal vrouwen. Ook bij verpleegkunde is de toename fors met 8% meer instroom dan in 2018. Maurice Limmen, voorzitter van de Vereniging Hogescholen: “Geen leraar voor de klas, een tekort aan verpleegkundigen in ziekenhuizen, de krapte op de arbeidsmarkt raakt ons allemaal. Hogescholen voelen zich verantwoordelijk om ook bij te dragen aan een oplossing daarvoor. Ik ben blij dat we dat nu terugzien in de cijfers.”

Meer mannen naar de pabo
Bij de instroom voor alle opleidingsvormen (voltijd, deeltijd en duaal) is de stijging van het aantal mannen groter dan het aantal vrouwen. Limmen: “Het is goed om te zien dat de extra inspanningen van hogescholen om meer mannen aan de trekken nu zijn vruchten afwerpen.” Veel pabo’s hebben geen verplichte stage in de onderbouw meer of hebben die in ieder geval in het eerste jaar afgeschaft omdat het veel mannelijke
studenten lijkt af te schrikken. Een ander voorbeeld is het Teachers College van Windesheim, waar studenten pas na 1,5 jaar hoeven te kiezen voor het basis- of voortgezet onderwijs. Ook dit lijkt meer mannen aan te trekken. De Hogeschool Utrecht heeft zelfs een speciale studievereniging Mannen op de Pabo (MOP) die op
iedere Open Dag probeert zoveel mogelijk mannen voor de opleiding proberen te winnen.

Instroomcijfers lerarenopleidingen
In het licht van het nijpend lerarentekort in het basisonderwijs is het positief dat het aantal paboinschrijvingen toeneemt. Limmen: “We moeten wel beseffen dat deze studenten pas over vier of vijf jaar aan het werk gaan als leerkracht, dus daarmee lossen we het acute probleem waarmee veel scholen en ouders kampen nu niet op. Daarom is het zo belangrijk dat hogescholen ook werk maken van flexibel deeltijdonderwijs en verkorte zij-instroomtrajecten”. Het aantal zij-instromers in het onderwijs is ook flink gestegen.

Vooral associate degrees in trek
De totale instroom in het hbo is dit studiejaar met 2,8% licht gestegen. Die stijging is vooral het gevolg van een grote instroomtoename voor de tweejarige associate degree-opleidingen (+23,9%). Maurice Limmen: “De associate degree-opleidingen worden ontwikkeld in nauwe samenwerking met de regionale arbeidsmarkt.
Voor mbo’ers die willen doorstromen en voor werkenden die een leven lang willen ontwikkelen is dit een perfecte manier om werk en onderwijs te combineren.” Dat voor Leven Lang Ontwikkelen een belangrijke rol is weggelegd voor hogescholen wordt bevestigd door wederom een flinke stijging van het aantal deeltijdstudenten van 11,6%.

Meer vwo’ers naar het hbo
Net als vorig jaar zien we dit collegejaar weer een stijging van het aantal vwo’ers dat voor een hbo-opleiding kiest. Hoewel het nog steeds een klein percentage is van de totale instroom (6,9%) schreven dit jaar 7.820 vwo’ers zich in bij een hogeschool. Limmen: “Met de universiteiten hebben we afspraken gemaakt om samen werk te maken van de voorlichting aan scholieren zodat ze een beter afgewogen keuze kunnen maken tussen een hogeschool of universiteit. We hopen daarmee het hbo ook voor vwo’ers aantrekkelijker te maken.”

Voor meer informatie download hieronder onze factsheet met cijfers over de instroom, inschrijvingen en diploma’s
 

Gerelateerd

Hogescholen succesvol in zelfregie op instroom internationale studenten​

Article

De Vereniging Hogescholen heeft in het voorjaar van 2024 een voorstel tot zelfregie op de instroom van internationale studenten aangeboden aan het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Maurice Limmen, voorzitter Vereniging Hogescholen: “Vorig jaar maakten we bindende afspraken, nu een jaar later kunnen we vaststellen dat hogescholen succesvol sturen op het aantal internationale studenten en op een gerichte instroom. Het aantal internationale studenten in het hbo is al jarenlang beperkt en in balans, om ook in de toekomst dit evenwicht te behouden hebben we maatregelen genomen, deze blijken te werken. Bovendien is het Nederlands al lang en breed de norm in het hbo, 93% van de opleidingen wordt gewoon in het Nederlands aangeboden.” 

Lees meer

Reactie VH Staat van het Onderwijs 2025: Talent benutten om arbeidsmarkttekorten te verkleinen

Article

Het rapport De Staat van Onderwijs 2025 van de Inspectie van het Onderwijs bevestigt opnieuw de hoge kwaliteit van ons hbo-onderwijs. Dat zegt voorzitter Maurice Limmen van de Vereniging Hogescholen in reactie op het rapport dat vandaag is gepubliceerd. “Tegelijkertijd zien we aandachtspunten die overeenkomen met onze eigen toekomstambities". Zo blijkt uit het rapport dat bijna 25% van de universitaire masteropleidingen nog altijd niet toegankelijk is voor hbo-studenten. Limmen: “Daarmee is de keuze voor een vervolgopleiding op masterniveau voor veel hbo studenten buiten bereik. Dit in een tijd waarin de beroepspraktijk ook in ons land steeds complexer wordt en de arbeidsmarkt bijvoorbeeld op het vlak van techniek en high tech staat te springen om professioneel talent. Des te onverteerbaarder is dat hbo-bachelorstudenten ontmoedigd worden in hun onderwijsambities op masterniveau. Dit benadrukt bovendien opnieuw het grote belang en de urgentie van het nog verder ontwikkelen en uitbreiden van professionele masteropleidingen aan hogescholen.”

Lees meer

Deel bezuinigingsplannen op onderwijs teruggedraaid

Article

De coalitiepartijen en een deel van de oppositiepartijen hebben gisteravond een akkoord gesloten over de begroting van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Voorzitter Vereniging Hogescholen Maurice Limmen zegt hierover: “Het akkoord leidt helaas nog steeds tot forse bezuinigingen, maar is er ook positief nieuws. De langstudeerboete blijkt definitief van tafel. Vanuit het hbo hebben we hier in de afgelopen half jaar, schouder aan schouder met studenten, hard voor gestreden."

Lees meer