Actualiteit

Maurice Limmen in Tweede Kamer over demografische ontwikkelingen

Op 18 april hield de Tweede Kamer een rondetafelgesprek over de ontwikkeling van de bevolking. Op uitnodiging van de vaste Kamercommissie SZW sprak Maurice Limmen, voorzitter van de Vereniging Hogescholen, deze middag over hoe het hbo en demografische ontwikkelingen op elkaar ingrijpen, en wat er gedaan kan worden om die elkaar te laten versterken. Ook, en juist, als het geboortecijfer terugloopt. Want hogescholen leveren goed opgeleide mensen af, die binnen (zeer) korte tijd werk op hbo-niveau of hoger vinden. Zo’n 80% van de afgestudeerden van hogescholen blijft in de regio wonen waar ze hebben gestudeerd. Dat stut de lokale economie en arbeidsmarkt. Er is veel vraag naar hbo'ers – binnen 3 maanden na hun afstuderen heeft rond de 90% van de voltijdstudenten een baan.  

Daarnaast draagt ook het praktijkgerichte onderzoek van hogescholen bij aan de regionale economie. Onderzoeksgroepen rondom de huidige 700 lectoren hebben maar liefst 14.000 praktijkpartners in hun netwerk. En er zijn 4.000 bedrijven en instellingen aangesloten bij de 57 Centres of Expertise rondom onderzoekszwaartepunten van hogescholen. De vraag naar praktijkgericht onderzoek, juist vanuit het mkb, groeit en groeit. Zo wordt de innovatie bevorderd en de arbeidsproductiviteit gestimuleerd. Tegelijk volgen hogescholen daardoor de nieuwste ontwikkelingen op de werkvloer, en kunnen ze kennis daarover inbouwen in het curriculum.   

De Vereniging Hogescholen vindt het belangrijk dat hogescholen stabielere financiering krijgen, dat er meer budget komt voor praktijkgericht onderzoek, dat bijscholing een wettelijke taak moet worden van hogescholen en dat er geld komt om de regiofunctie te (blijven) vervullen als een opleiding in het nauw komt door teruglopende demografie. Verder doen hogescholen aan zelfregie om binnen verstandige kaders buitenlandse studenten toe te laten, en om alle studenten lessen aan te bieden over de Nederlandse taal.   

De Vereniging Hogescholen heeft een position paper gemaakt over dit onderwerp: 'Het hbo en demografische ontwikkelingen'.   

---
Kijk het debat terug op de website van de Tweede Kamer >>

Gerelateerd

Ruim 25.000 bezwaarschriften van studenten worden voorgelezen: start voorleesmarathon op 5 november bij de Tweede Kamer

Article

‘Ik word gestraft omdat ik voor mijn moeder zorg’. Meer dan 25.000 bezwaarschriften tegen de langstudeerboete en andere bezuinigingen op het hbo zijn de afgelopen weken ondertekend. Dat is gebeurd via de speciale website in het kader van de landelijke campagne van alle 36 hogescholen: ‘Ik maak bezwaar tegen de bezuinigingen op het hbo - Voor de toekomst van Nederland’. Op dinsdagochtend 5 november om 8:15 uur begint een voorleesmarathon van die bezwaarschriften voor de deuren van de Tweede Kamer in Den Haag. Daarna begint een estafette langs verschillende hogescholen in heel Nederland, waar het voorlezen verder gaat. Op 26 november worden alle bezwaarschriften vervolgens overhandigd aan de Vaste Kamercommissie OCW. Maurice Limmen, voorzitter van de Vereniging Hogescholen: “Het is een teken aan de wand dat maar liefst 25.000 bezwaarschriften tegen de bezuinigingen op het hbo zijn ingediend. Het is aangrijpend om te zien wat met name onze studenten hierbij beweegt. Dat willen wij met deze acties zichtbaar en hoorbaar maken.”  

Lees meer

Bezuinigingen op hbo stapelen zich op

Article

“De bezuinigingen op het hoger beroepsonderwijs stapelen zich op.” Zo reageert voorzitter Maurice Limmen van de Vereniging Hogescholen (VH) op de aankondiging door het ministerie van OCW vandaag van bezuinigingen op de subsidies tussen de 75 en 361 miljoen euro. Deze tellen op bij de bezuinigingen die eerder voor het hbo zijn aangekondigd. Bovendien worden beleidsambities die in de vorige kabinetsperiode zijn ingezet, alweer geschrapt voordat ze goed en wel bij de hogescholen terecht zijn gekomen.

Lees meer

36 hogescholen delen brief met 460.000 studenten: ‘Maak bezwaar!’

Article

De voorzitters van alle 36 hogescholen in Nederland delen met al hun 460.000 studenten een bericht waarin zij zich uitspreken tegen de bezuinigingen van het kabinet op het hbo. In een brief nemen zij met name de langstudeerboete op de korrel. “We zijn er voor jou en maken ons met jou zorgen om jouw toekomst en die van Nederland, omdat we zien dat het studeren jou door de bezuinigingen van het kabinet-Schoof moeilijk gemaakt wordt,” schrijven de voorzitters van de hogescholen die zijn aangesloten bij de Vereniging Hogescholen. 

Lees meer